Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Decyzja ZUS nr 284/2023 z dnia 18 maja 2023 r., sygn. DI/200000/43/284/2023

Karty przedpłacone udostępnione przez pracodawcę na zakup posiłków profilaktycznych a podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne

Na podstawie art. 34 ust. 1 i ust. 5 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców (Dz. U. z 2023 r. poz. 221 z późn. zm.) w związku z art. 83d ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2022 r. poz. 1009 z późn. zm.) Zakład Ubezpieczeń Społecznych (dalej: Zakład) stanowisko przedstawione we wniosku złożonym 20 marca 2023 r. przez (dalej: Przedsiębiorca), uznaje za prawidłowe w przedmiocie wyłączenia z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne wartości udostępnionych pracownikom Przedsiębiorcy kart przedpłaconych na zakup posiłków profilaktycznych i napojów, w sytuacji gdy pracodawca mimo ciążącego na nim obowiązku wynikającego z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy, nie ma możliwości wydania pracownikom posiłków i napojów bezalkoholowych.

Uzasadnienie

Wnioskiem z dnia 20 marca 2023 r., uzupełnionym w zakresie formalnym w dniu 26 kwietnia 2023 r. Przedsiębiorca wystąpił do Zakładu o wydanie w trybie art. 34 ustawy Prawo przedsiębiorców interpretacji indywidualnej.

Opis zdarzenia przyszłego (Przedsiębiorcy):………………….. z siedzibą w (dalej: „Wnioskodawca”) na podstawie art. 232 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (tekst jedn. Dz. U. z 2022 r. poz. 1510 ze zm.) jest zobowiązana do dostarczania pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie, odpowiednich posiłków profilaktycznych i napojów, zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60 poz. 279 z późn. zm., dalej: „rozporządzenie”).

Zgodnie z § 5 rozporządzenia stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje, oraz szczegółowe zasady ich wydawania, a także warunki uzasadniające zapewnienie posiłków w sposób, o których mowa w § 2 ust. 2 ustala pracodawca w porozumieniu z Zakładowymi Organizacjami Związkowymi.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00